Copenhagen Penthouse I is an apartment with a natural and simple beauty, located in Frederiksberg, Denmark, designed by the Copenhagen-based simplicity lovers at Norm.Architects.

The basic idea for the renovation of this Copenhagen apartment was to create the feel of a private hotel suite for a Danish couple living in Spain. As the owners travel a lot, the architects wanted to create a calm and pure structure that was ideal for relaxation. Everything but the floors and the main structure was redone and the existing elements were used to create niches where they installed hidden lights. These built-in light niches gave a clean and simple interior that needed a minimum of furnishing, lamps, etc. With all the lights being dimmable it also allows the owners to create the right cosy atmosphere that fits the often grey skies of Copenhagen. With an intelligent Home Control System they can control the lights in the whole apartment, turn on the fireplace and the air-condition with a single touch on their iPhone, as they set foot in Copenhagen Airport.

The rooftop terrace, that is almost the same size as the apartment, was completely redone in a minimalist wooden structure that allowed a Japanese inspired grass garden on the top of the concrete building overlooking the Copenhagen skyline.

The main idea in the hall was to clean up the structure and use the irregularities to build floor-to-ceiling closets and place tall mirrors to extend the feeling of width in the narrow hallway. As in the rest of the apartment build-in spotlights from Modular was placed in the ceilings to keep the walls bare. The architects removed the door to the living room in order to be able to view the full length of the apartment.

The main idea in the office was to extent the feeling of length as well as create a relatively large working top, allowing both of the owners to work with their laptops side by side. The architects designed a lamella structured tabletop that has the structure to extent from one wall to another with a span of more than 3 meters without touching the back wall. This gives a sense of a free flowing structure and gives space to wires etc.

An irregularity in the existing architecture was used to create a Japanese inspired 'Tokonoma' above the bed with built-in lights from Agabekov. The small wall mounted side tables fit exactly one book inside and underneath you have switches to dim all the light effects in the whole room to create just the right atmosphere. The lights can also be programmed in different scenarios in the whole apartment, so that you can create a certain atmosphere with a single touch. The lamps from Bestlite are wall mounted throughout the apartment. Opposite the bed there a small niche was created with closets and sliding doors with no frames. A bench at the foot end of the bed was designed to match the side tables.

The idea with the light scenario in the bathroom was to illuminate the structure of the stone with the hidden lights from Agabekov and create the drama with the spotlights. A niche is carved in to the wall above the sink and lights are placed behind the mirror that is flush with the wall, giving the same effect as theatre mirrors for putting on make-up. The clean white lines are softened by the use of a travertine sink and a dark wooden ladder for towels.

The centerpiece of the living room is the wall that is kept slightly from the outer structure, containing a fireplace and a flat screen. It is kept from the wall to give it a sense of lightness that is enforced with the hidden lights. From the living room to the small kitchen a sliding door was used to take up as little space as possible. As you enter the white kitchen the lights by the floor turn automatically, one by one. The lights that are placed under the long shelves give the ideal lightning for the working top. The long simple structures and open shelves were used to give as much sense of space as possible in this very little room. The view from the kitchen through the living room and on to the terrace is stunning, both during day and night. One of the main principles when designing the structure was to make as many axes as possible where the eye could see the full length of the architecture, in both directions.

Design
Norm.Architects
Location
Frederiksberg, Denmark
Photographs
Jonas Bjerre-Poulsen