Plywood House by Simon Astridge

Dining area with window seat and steel framed glass door that leads to the backyard.

Plywood House is a contemporary dwelling located in South London, United Kingdom, designed by London-based award-winning RIBA architect Simon Astridge. The project was conceived as a series of five materials and how these could be used to transform a tired Victorian home into the family's dream home. The five materials chosen were concrete, plywood, stone, brickwork and the sky. Architect then worked closely with the clients and workshop collaborators on delivering clean spaces that weaved their way into the existing Victorian fabric. Old and new parts of the house met and the details of these were carefully considered. The master sleeping, dreaming, dressing and bathing spaces were located in the two new loft extensions. Plywood was chosen as the single wall, floor and ceiling material in this space for its warm properties. Using the sky and natural light as a material and sculpting it into spaces made the processes in spaces a better experience for the family. This finished project was featured on BBC2's £100k House TV Programme aired in 2015 as an example of high quality contemporary design.

Design
Simon Astridge
Location
Balham, London, United Kingdom
Year
2014
Photography
Nicholas Worley

Related projects