Vedbaek House II is a dwelling with a natural and simple aesthetic, located in Vedbæk, Denmark, designed by the Copenhagen-based simplicity lovers at Norm.Architects.

This House was originally a fisherman's cottage from the year 1900. It is situated close to the small marina of Vedbæk, which is a small fisherman's town approximately 20 km north of Copenhagen in Denmark. It is built together with another small house dating from 1860 and there are two families living in the houses.

The main idea with the restoration of this house was to keep the romantic exterior as original as possible, but clean up the interior and make it much more contemporary, still maintaining some original features and materials. More or less everything from the original interior was removed and only some original floor boards on the first floor, a few doors and the old beams were kept. Most of the ornamentation, the panels, etc. were replaced by more minimalist detailing. Some walls were torn down to make bigger and more airy spaces, allowing the eye to see longer stretches of space and the light to move from one room to another. All the floors on the ground floor were subtitled with raw untreated oak floors that are brushed with hard metal brushes to make them more rustic and natural in their appearance.

On the ground floor new structures were built in plaster in order to integrate the kitchen furniture into the architectural structure itself. In that way the kitchen became more a part of the house than regular furniture. Two doors were created directly from the kitchen into a small romantic yard between the two old houses. The table top for the kitchen is also in solid oak to match the floors and have as few materials as possible. To created the perfect neutral dining area close to the kitchen a bench and dining table had to be designed especially for the house in white.

In the small dining section Donald Judd inspired shelves are built into the wall, giving a warm and human atmosphere with all the daily used products being on display.

From the dining area to the living area a small internal window is created with a translucent glass separating the two spaces. It allows the light from the south façade to enter the dining area and on the living area side it works as a 'tokonoma' inspired niche in the wall and on the dining area side you only experience the shadows of what is being displayed. The living area is one big space with five window sections to the south. It is kept very clean from too much furniture in order to give as grand a feeling of space as possible with the relatively low ceilings. In one end of the room there is a small sofa with a comfortable lounge chair and in the other end bookcases and a staircase leading to the first floor.

The old staircase is restored, painted black and on the wall you find a big mirror making the climb to the first floor and almost M.S. Escher like experience. Arriving at the end of the steps at the first floor, one enters a small hall with a relatively low ceiling with access to a small children's room and a toilet. At the end of the hall you enter the grand master bedroom where the old loft is torn down to give an almost 4.5 meter height to the ceiling. The old rustic beams are kept to give a sense of warmth to the space. On one side of the room is a long sliding wall, hiding a small bathroom with a marvelous view to the treetops of the old trees in the garden. Behind the far end of the sliding wall is storage. The bed is centered in the middle of the room facing the sliding wall. To one side are two windows with a view to the Marina and on the other side a flat screen built into the wall. Opposite the bathroom niche behind the sliding wall is a small niche with a desk as a home office space.

Design
Norm.Architects
Location
Vedbæk, Denmark
Date of completion
Photographs
Jonas Bjerre-Poulsen