Palmgren House is a dwelling with natural and simple beauty, located on the shore of Lake Drevviken, designed by the London-based architect John Pawson. This house takes the form of a simple box, with an enclosed courtyard at the back and a terrace to the front. Uncompromisingly contemporary, the architecture is nonetheless a quiet presence in the landscape. In winter, when the lake freezes over and the site is blanketed in snow, the pale volume is all but invisible. In summer, viewed from across the water, the elevations are fragmented by foliage. Inside the house is designed to be as open as possible to views over the lake, with spaces framed in simple surfaces and in a pale tonal palette.

Design
John Pawson
Location
Drevviken, Sweden
Year
Photographs
Gilbert McCarragher (Winter), Lindman Photography (Summer)