North Vancouver House is a dwelling with a natural and simple beauty, located near the base of Grouse Mountain in North Vancouver, designed by Scott & Scott Architects.

The project draws from the architects and clients (two history professors) shared interest in traditional materials and respect for the original details of the house.

To brighten the spaces the Douglas fir beams were lye washed and the structural decking was finished with a cloth applied pigmented oil. The living spaces were reduced to the structural shell, the walls were repaired and finished in a natural lime based whitewash and the floors ground and troweled.

The materials used were selected for their contrasting strengths and minimally finished using traditional methods that are maintainable and acquire visible signs of use over time. The steel stair and fireplace frame were finished with wood stove paste and bowling alley wax and the cabinetry was lye washed and sealed with soap.

With minimal change to the configuration of the spaces, the functional storage was consolidated into two Douglas fir plywood cabinet blocks to maximize the open spaces while providing concealed storage for the living, entry and kitchen.

The kitchen was crafted of solid ash and designed for the open storage of the owners collection of studio pottery. While open and light in section, the joinery was detailed to structurally bear the weight of the 800 kg marble counter monolith which was milled from a block the architects selected from the Hisnet Inlet quarry located on Vancouver Island near their own alpine cabin.

Scott & Scott Architects
North Vancouver, British Columbia, Canada
Courtesy of Scott & Scott Architects

In this space