House in Yoro is a dwelling with a natural and simple aesthetic, located in Gifu Prefecture, Japan, designed by architect Keiichi Kiriyama of Airhouse Design Office.

One of the client's major requirements was for a living space where the presence of the family would always be felt. In response, a single-roomed layout without columns was devised that took advantage of the distinctive features of the existing warehouse. A large kitchen was installed to cater to the needs of the food-loving husband-and-wife couple. The entire living space was then conceived by taking the kitchen as a focal point, with a mix of various other activities and functions unfolding around it. Within this single-roomed space, a box-like structure was also created with a loft bedroom for the children on top of it, and private quarters including a bedroom and bathroom inside it. In order to minimize heat loss within this massive space, a 10 cm layer of urethane foam was added to the walls, floors and ceiling, while a combined heat and power device was installed in the living room to heat water and provide floor heating. All openings were designed by making use of existing sash windows and doors, while glass panes were all given a double-glazing treatment to improve insulation. The façade of the building was left intact in an effort to blend in with the surrounding neighborhood, as well as due to cost considerations. The result was a comfortable, luxurious home that made effective use of existing features while also avoiding excessive expense.

Airhouse Design Office
Gifu Prefecture, Japan
Toshiyuki Yano