Feversham House is a dwelling with natural and simple beauty, located in Thames Ditton, designed by McLaren.Excell.

The practice was approached by a couple who had high ambitions for a house they had recently bought for their retirement. Built in the 1970s, the house had been originally designed by an architect specializing in standardized office architecture, resulting in a very corporate exterior and a dark and dated brick and timber interior. Typical of buildings from the era, the whole external envelope was one large, un-insulated cold bridge: the external walls and steel beams hemorrhaged heat, to the extent that the building became uninhabitable in the winter months without huge expenditure on wasteful heating.

Following discussions with the client, McLaren Excell set two principal objectives, each mutually dependent if a successful result was to be achieved: complete refurbishment of the interior and addressing the building's energy consumption and on-going sustainability.

With the clients nearing retirement and looking at a future of high energy costs, their top priority was to improve the energy efficiency of the building. Working with sustainability consultants Green Tomato Energy, McLaren Excell achieved this by introducing low-cost sources of energy and insulating the existing external walls and roof to improve the thermal performance of the building. They secured planning permission for sixteen photovoltaic cells on the flat roof prior to the reduction of the government payback tariff, with additional solar-thermal panels to supply hot water. This combination proved to be the optimal system design given the size, layout and proposed use of the building. The installation of a mechanical ventilation/heat recovery system further improved the efficiency of the building by extracting and re-distributing the heat from 'used' air around the house.

Internally, the drab and dated interior needed to be opened up and simplified, and the dark and oppressive brick walls and timber ceiling linings replaced with a lighter, and more reflective, palette. With this in mind, the perimeter walls were insulated internally, and lined them with a painted plasterboard finish.

The simplicity of this backdrop gave architects license to work with a variety of textured surfaces to lend a more tactile quality to the internal finish: flamed black granite, black steel, brown Ash, polished concrete and cast white concrete slabs. These materials act as the counterpoint to the otherwise serene environment of the painted-out interior.

With a ten meter deep floor plan, it was also necessary to place some natural daylight at the centre of the building which a skylight was achieved with at the top stairwell landing. This, in combination with the new stairwell windows and reflective wall surfaces, delivers plenty of daylight to the centre of the house.

An interest was also shared with the client in preserving some memory of the house as it once was, some reference to its past and the period in which it was conceived. With this in mind, certain material traces of the previous design were retained, leaving the brick walls of the central service riser exposed and re-using some of the previous ash wall panelling in the new joinery insertions.

Design
McLaren.Excell
Location
Thames Ditton, Surrey, United Kingdom
Year
Photographs
Richard Leeney


In this space